Posted on

Vad kan en begravningsbyrå hjälpa till med?

Begravningsbyråer finns i de flesta svenska städer och det kan antingen vara en mindre privatägd sådan, eller en större begravningsbyrå som är knuten till ett större nätverk. Oavsett vilken man väljer kan man få god hjälp med flera olika saker. Här tar vi upp några av de saker en begravningsbyrå kan hjälpa till med.

Skriva testamente

Många begravningsbyråer kan hjälpa till med att skriva testamenten. Ibland kan de också ordna fram vittnen som kan skriva under ett redan färdigt testamente. Ibland kan det vara lite svårt att formulera testamentet och det finns mycket man ska komma ihåg att få med. Lite hjälp kan därför vara bra.

Hjälpa till med planering av framtida begravning

Om man har särskilda önskemål kring sin begravning och framtidsfullmakt kan man få hjälp med planeringen, oavsett hur ung eller gammal man är. Man kanske vill titta på olika kistor eller urnor för att man ska få lite mer koll. Ibland kan man vilja planera sin framtida begravning för att underlätta för sina anhöriga. Det kan begravningsbyrån hjälpa till med.

Stöd och hjälp till anhöriga

Efter ett dödsfall kan nära anhöriga behöva lite stöd och hjälp med allt som sker. En begravningsbyrå är proffs på att stötta och på att ordna med allt praktiskt och man behöver absolut inte skämmas för att ta kontakt med begravningsbyrån om det är något kring begravningen som känns svårt eller om man bara behöver ha något att prata med. Det finns inga krav på att man ska tillhöra en viss församling eller liknande för att man ska få hjälp av en begravningsbyrå.

Förvaring av Vita Arkivet

Det Vita Arkivet är ett dokument där man kan skriva ner allt om hur man vill ha sin begravning, från psalmer till begravningsplats. Många väljer sedan att förvara det Vita Arkivet hos en begravningsbyrå. Då kan de anhöriga lätt få tag i det utan att behöva leta om något skulle hända. Tänk dock på att informera de anhöriga om var det Vita Arkivet finns, antingen genom en lapp, genom testamentet eller genom ett muntligt meddelande.

Studiebesök för skolor

Många begravningsbyråer ordnar också studiebesök för skolor och andra grupper. De pratar lite om vad de gör och om hur begravningar går till. Man kan få se en kista eller en urna och få lite information.

Begravningsannonser och arbetet kring begravningen

Begravningsbyrån kan också hjälpa till med att ta fram en begravningsannons till lokaltidningar, och med att sköta det praktiska kring begravningen. Om det är anmälan som gäller till begravningen kan gästerna anmäla sig till byrån, och även blomsterbeställningar kan skickas till begravningsbyrån. Det underlättar en hel del för de anhöriga.