Posted on

Att tänka på för en lyckad lärlingstid som rörmokare

Är det snart dags att börja lärlingstiden som rörmokare? Generellt är det en viktig, spännande och rolig tid, där man har möjligheter att knyta goda kontakter – kontakter som sedan kan mynna ut i en fast anställning efter lärlingsperiodens slut.

En lista

  1. Fråga om du är osäker. Många lärlingar gör misstaget att inte fråga mer erfarna rörmokare om de är osäkra på någonting. Kanske drar man sig för att fråga för att man känner att man borde kunna allt från första dagen. Det är det dock ingen som gör – och de lite mer erfarna på arbetsplatsen har också varit lärlingar någon gång. Att fråga om man är osäker är helt okej.
  2. Klä dig som ett proffs. Olika arbetsgivare har vitt skilda åsikter om detta, men en väsentlig del uppskattar om lärlingen kommer klädd som ett proffs. Att komma med diverse utsvävande utsmyckningar och kläder kan göra att lärlingen inte upplevs lika förtroendeingivande.
  3. Förbered dig. Inför ett arbete bör du komma dit med allt som behövs. Att inte ha med sig rätt verktyg eller delar, trots att det är ditt ansvar, kan slöa ned hela projektet och skapa irritation. Om du alltid behöver fråga dina mer erfarna kollegor som kör hemsida med rörmokarenistockholm.se efter saker, kommer det i längden att innebära lite problem. Åtminstone sänker det troligtvis dina chanser att få en bra anställning.
  4. Komplicera inte saker – men simplifiera dem inte heller. Det kan vara svårt att hitta en god balans i det här avseendet. En del mer erfarna rörmokare kan dock anse att lärlingar ibland slösar tid på att göra enkla saker komplexa. Det kan till exempel handla om väletablerade åtgärder eller vanor som ifrågasätts i hög grad. Givetvis kan man fråga, och det bör man, men det kan nå en nivå där det kostar mer än det smakar.
  5. Misstag kommer att ske. Som lärling är det högst sannolikt att misstag kommer att göras. Det som avgör ens framgång som rörmokare och lärling är hur man hanterar dem. Om man accepterar dem och tar ansvar för dem kommer man att ha en betydligt bättre lärlingsperiod än om man ignorerar dem eller skyller ifrån sig.
  6. Jobba på när du är själv. Ibland kommer du arbeta ensam, när kollegorna tar rast. En del lärlingar kan göra misstaget att ta tillfället i akt att bli slö. Mer erfarna rörmokare kommer dock att märka om du legat på latsidan medan de varit borta. Fortsätt helt enkelt att arbeta på i en bra takt.
  7. Kom i tid. Det här är självklart – men tåls att upprepas. Att komma i tid är enormt viktigt för de allra flesta arbetsgivare. Om du är sen flera gånger lär det inte ses med blida ögon på. Helt klart finns en risk att det reducerar dina chanser att knyta goda kontakter och eventuellt få en anställning till lite längre fram.
  8. Låt dig läras upp. Som lärling är det bra att vara ödmjuk inför det faktum att mer erfarna rörmokare – med allra största sannolikhet – vet mer om jobbet än du.