Posted on Leave a comment

Elektriker som framtidsyrke 

Det behövs alltid skickliga elektriker i dagens samhälle. Väldigt mycket har med el och elinstallationer att göra. El behövs överallt och det måste fungera. Ytterligare ett skäl är ju att det här med elektricitet inte är något att leka med. Det behövs kompetens och kunskap för att göra säkra elinstallationer, vare sig det gäller sommarstugor eller stora industrikomplex. 

Utbildning och jobb 

Gymnasiet har en grundläggande utbildning inom elteknik. Efter att ha avslutat den krävs också en lärlingstid innan du får ditt certifikat. Så länge du är lärling kallas du för elmontör och får då utföra lite enklare installationer under överinseende av en certifierad elektriker. Det finns lite olika varianter på själva yrket även om många också är allround. En inriktning är till exempel installationselektriker som specialiserat sig just på installation av nya ledningar på olika ställen. Det finns också serviceelektriker som är lite mer inriktade på felsökning och reparation. Båda de här grupperna måste självklart ha full kompetens för att hantera el och installationer på ett korrekt sätt.  

Den som är elektriker får vara beredd på att jobba i många olika miljöer och sammanhang. Ena dagen gäller det att dra nya kablar i något trångt utrymme, nästa kanske det är ett elskåp på en stolpe som måste felsökas. Du kan få installera vitvaror eller montera strömbrytare i ett enstaka hus eller i hundratals lägenheter i samband med nybygge av flerbostadshus. Du klättrar på stegar och kryper i mörka källare, du får jobba både utomhus och inomhus. Ibland är det fråga om att göra ritningar över planerade eller befintliga elinstallationer, andra gånger gäller det att felsöka och tolka ritningar andra gjort. Det är viktigt att vara noggrann och ha en stor förståelse för hela processen från början till slut. 

Omväxlande och socialt 

Ibland behövs elektriker akut vid exempelvis strömavbrott i ett kontor eller en hel stadsdel. Du kan behöva åka ut och felsöka ledningar utomhus oavsett väderlek ibland, men du får också njuta av folks uppskattning när du löser problemet i stugan och värmen och ljuset återkommer efter dina insatser. Att möta folk är en del av arbetsdagen, både personer som behöver din hjälp och andra hantverkare som du kan komma att samverka med i olika sammanhang. Exempelvis ombyggnad av våtrum kräver flera olika professioner, då är samarbetet viktigt för alla. 

Elektrikeryrket är perfekt för dig som gillar att jobba med händerna och slippa stillasittande. Det är bra med tekniskt intresse och kreativt tänkande samt sinne för noggrannhet. Arbetsmarknaden är stor, det är ganska bra betalt och jobbet är både socialt och utvecklande med goda möjligheter till vidareutbildning.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *