Posted on Leave a comment

Olika sorters båttrailers och transportvagnar för båtar

Det finns många olika slags båttrailers och andra sorters transportvagnar avsedda för transport av båtar. Du som är båtintresserad, äger en båt eller planerar att införskaffa en båt kan dra stor nytta av att känna till de olika typer av transportvagnar som finns på marknaden. Om du vill kunna transportera din båt kan du dessutom behöva införskaffa din egna transportvagn, vilket kräver en hel del research. Om du planerar att transportera din båt längre sträckor är en bromsad båttrailer att föredra. Om det istället handlar om kortare transportsträckor och du är ute efter smidig sjösättning passar en båtupptagningsvagn toppenbra.

Båtupptagningsvagnar

Båtupptagningsvagnar är en väldigt enkel form av båtvagn som passar utmärkt för enkel upptagning från vattnet, båtförvaring och kortare transporter med propellerteknik.se/. En stor fördel med en båtupptagningsvagn kontra andra båttrailers är att den inte är registrerad, vilket innebär att varken skatt eller besiktning är aktuellt eller nödvändigt. Nackdelen är att båtupptagningsvagnar inte får köras i en hastighet över 30 km/h. Gällande rullar och vinsch fungerar funktionaliteten på samma sätt som för andra slags båtsläp. Nu för tiden behöver man även ha ett belysningskit på sina båtupptagningsvagnar vilket innefattar körriktningsvisare, bakljus och bromsljus. Dessa belysningkit går att köpa färdiga och enkelt montera fast själv.

Obromsade båttrailers

Obromsade båttrailers skiljer sig lite från båtupptagningsvagnar bland annat i och med att de från början är utrustade med korrekt belysning. Obromsade båttrailers behöver även till skillnad från båtupptagningsvagnar vara registrerade och får dessutom köras i 80 km/h i trafik. Begränsningen för en obromsad båttrailer är om du har en tyngre båt på över 600 kg, i det fallet måste du istället införskaffa en bromsad båttrailer.

Bromsade båttrailers

Bromsade båttrailers ska besiktigas och får köras i 80 km/h. Släpet är bromsat vilket innebär att när du bromsar avlastas dragbilen, vilket möjliggör för körning av tyngre och större båtar.

Utgå från ditt körkort och din bil

Vid införskaffande av någon slags båttrailer är det viktigt att se dina möjligheter och eventuella begränsningar. Saker som din körkortsbehörighet och vikten på din bil kan nämligen påverka vad du får och inte får köra lagligt. Exempelvis kan ett lätt släpfordon väga totalt 750 kg. Om den sammanlagda vikten av släpfordonet och dragfordonet inte är tyngre än 3,5 ton, kan totalvikten överstiga 750 kg för att vara laglig. Se därför till att kolla upp dessa saker innan du köper en båttrailer. För att veta hur mycket din bil kan dra eller vad du får köra utifrån din körkortsbehörighet kan du gå in på transportsstyrelsens hemsida för att ta del av information och ta hjälp av deras släpvagnskalkylator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *