Posted on Leave a comment

Hur utförs en golvslipning?

Att utföra en golvslipning innebär en hel del arbete. Det är inte alls så lätt som man kan tro. Här tar vi upp lite mer kring hur en golvslipning egentligen utförs i de olika stegen.

Förarbete

Först och främst måste man ta reda på om golvet kan slipas, och i så fall hur mycket man kan slipa. När det är gjort måste man också tömma rummet på möbler, mattor och annat. Man kan också behöva ta bort lister och trösklar, skydd framför öppen spis med mera. Exakt vad som måste tas bort varierar. Känner man sig osäker kan det vara klokt att ta ut en kunnig snickare som ger råd.

Slipa för hand

När förarbetet är gjort är det dags för slipning. Gäller det små fläckar eller trånga utrymmen kanske det är läge att slipa för hand. Så kan också vara fallet om man bara kan slipa lite grann på en plats. Att slipa för hand är dock jobbigt, och kanske måste man också krypa omkring på knä under en stor del av slipningen.

Maskinslipning

När det kommer till maskiner för golvslipning finns de i flera varianter. Några är riktigt stora och kan slipa hela salar på bara ett par minuter. Andra ser ut som små möss som hålls i handen och med dem kan man slipa i hörn eller längs med kanter. Med de stora slipmaskinerna kan man i regel ställa in hur mycket som ska slipas. Det ger ett jämnt resultat så länge golvet är lagt på ett rakt underlag.

Rengöring

När golvet är slipat måste det rengöras innan man kan gå vidare. Golvet måste framför allt dammsugas extremt noga. Det skadar inte att dammsuga flera gånger och man kan även försiktigt dra av det med en något fuktig trasa. Det viktiga är att man får bort allt slipdamm. Inför en målning, vaxning eller annan behandling av golvet får inget sådant ligga kvar.

Behandling av det slipade golvet

När ett trägolv genomgått en golvslipning och rengjorts måste man behandla det. Ett obehandlat golv går inte att hålla rent och dessutom kommer det suga åt sig av alla typer av vätskor. Ett trägolv kan målas, betsas, vaxas eller lackas. Man kan också gnida in det med såpa av något slag för att låta träet behålla sin ursprungliga färg.

Om man känner sig osäker på vad man ska göra med sitt golv är det klokt att ta hjälp av någon som har erfarenhet inom golvbehandling. Innan man gjort i ordning sitt golv bör man inte använda utrymmet allt för mycket eftersom träet är väldigt känsligt och sårbart när det är nyslipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *