Posted on

Att planera ett badrum från grunden

Är det dags att göra en badrumsrenovering? Det är snarare mer regel än undantag att man som husägare eller bostadsrättsinnehavare någon gång behöver fundera på detta. En badrumsrenovering är givetvis ett ganska stort projekt, så det behövs knappast nämnas att noggrann planering krävs för att det ska bli lyckat.

Fasta installationer är omständliga att ångra

Om du ska göra om rummet helt och hållet, är det viktigt att inte förglömma att det ska finnas ett visst ”flyt” i rummet. Du ska enkelt kunna ta dig mellan olika punkter i rummet, samtidigt som till exempel dörren eller luckan till tvättmaskinen inte stör andra funktioner eller installationer i hög grad. Många skulle skriva under på att det första intrycket är viktigt – föreställ dig hur badrummet kommer att se ut när dörren står öppen.

 

Ser man bara toaletten är det kanske inte särskilt estetiskt tilltalande, men om du däremot ser ett snyggt badkar eller en stor duschkabin är det desto vackrare. Vid det här laget bör man knappt ha börjat fundera på färger och inredning – först och främst behöver en plan göras för fasta installationer.

Förvaring

Förvaring är något som bör finnas med i planeringen redan från början inför en badrumsrenovering. De flesta kan enas om att stök och prylar som ligger framme kan vara ganska distraherande. För att få till ett estetiskt tilltalande badrum krävs goda förvaringsutrymmen.

Att ha en blandning av fast installerade förvaringsutrymmen och till exempel snygga lådor och boxar är en kombination de flesta tycker om. Hyllor och skåp bör givetvis väljas med varsamhet – att ta bort dem och sätta dit nya är ett projekt för rörmokare stockholm, bara det. Lösa korgar, lådor och boxar finns det gott om i diverse inredningsbutiker. Att hitta några som passar ens smak och plånbok bör inte innebära några större svårigheter.

Med god förvaring finns det plats att ställa fram sådant du tycker är vackert. Det kan till exempel vara snygga flaskor, tvålar, växter eller något annat som i allmänhet gör sig bra i en badrumsmiljö.

Bör man ta hjälp?

Det kan vara en god idé att ta hjälp utifrån, om man känner sig osäker. Det finns gott om inredningsarkitekter och konsulter som kan träffas för rådgivning. Det är givetvis inte gratis, men det kan visa sig lönsamt lite längre fram, om bostaden ska säljas. En snygg, tidlös och välplanerad badrumsrenovering kan höja bostadens värde med många tiotusentals tusen kronor – åtminstone när man jämför med en bristfällig sådan.